Valvet och Reggio Emilia

Då var det dags för det absolut första förskolebesöket. Destinationen var Valvet. Redan på några meters avstånd kunde jag se andra förväntansfulla föräldrar. Vi kom in i ett rum och satte oss i ring med våra bebisar.

Förskolefröken började gå igenom aktiviteterna på förskolan. Allt präglades av Reggio Emila tankesättet. Namnet kommer från en stad i norra Italien. För att citera Reggio Emila institutet, så står filosofin för bl. a. "ett pedagogiskt arbetssätt, förankrat i en djupt humanistisk livshållning som bygger på en stark tro på människans möjligheter, en djup respekt för barnet samt en en övertygelse om att alla barn föds rika och intelligenta, med en stark inneboende drivkraft att utforska världen. Loris Malaguzzi har sagt: "Jag tror att de ord som bäst sammanfattar vår verksamhet är utforskande och delaktighet."

Förskolefröken berättade att barnen hade haft ett matematikprojekt över sommaren, att skolan hade ett genustänk, att man arbetade mycket med empati. Barnens utveckling dokumenterades noggrant. Möblerna var anpassade efter barnens höjd och tanken var att allt skulle vara så lätttillgängligt som möjligt.

- frågor, frågade fröken när hon var färdig med att berätta
- ja, hur många pedagoger har ni på denna förskola?, hörde jag en ivrig mamma säga, som satt med penna och papper i högsta hugg.

Själv tänkte jag att det här var en bra förskola och undrade hur stor skillnade det ver mellan den och en genomsnitts sådan. Men det får jag kanske veta på något av mina kommande förskolebesök.

RSS 2.0